Maksimalno milijun kamiona godišnje preko Brennera

0
42

Maksimalno milijun kamiona godišnje preko Brennera

   

Nastavljeni su prijepori oko ograničenja prometa kamiona preko jednog od najprometnijih pravaca u Europi kako bi se očuvao osjetljivi okoliš u Alpama.
Prijevoj Brenner između Italije i Austrije jedan je od najvažnijih cestovnih pravaca u Europi i najbrži put za povezivanje Italije i Njemačke. Nakon što je 1972. godine završena autocesta, cestovni promet, a pogotovo promet kamiona, se višestruko povećao dok u isto vrijeme željeznica bilježi stagnaciju.
Vlasti Južnog Tirola pokušavaju ograničiti broj kamiona i tvrde kako je sadašnji broj neodrživ budući da je zagađenje preveliko. Kako bi ujednačili broj kamiona koji prolaze kroz to područje tijekom dana provode se i blokade na kojima se kontrolirano propuštaju kamioni. Naravno ovo uzrokuje kilometarske kolone za koje protivnici blokade tvrde da rade veću štetu nego korist.
Početkom veljače u Münchenu će se održati sastanak predstavnika Italije, Njemačke i Austrije kao i predstavnika Tirola gdje će pokušati naći rješenje, ali je sve izglednije da će se broj vozila limitirati na milijun godišnje. U prošloj godini je postignut rekord od 2,25 milijuna vozila, a razlika bi se trebala riješiti intermodalnim prijevozom.
Jedino pravo rješenje ovog problema bit će izgradnja željezničkog tunela Brenner u duljini od 55 km koje je planirana za 2027. godine. Ovo će biti nadulji tunel na svijetu, a s njim će željeznički i intermodalni prijevoz postatio znatno konkurentniji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here